Plus500

Tuesday, March 23, 2010

Мисъл от Ралф Уолдо Емерсън

Глуповатото постоянство е злия дух на дребните души.

Ралф Уолдо Емерсън

Monday, March 22, 2010

За идолите ...

Един възторжен почитател често не може да се чувства щастлив, когато се прекланя пред своите избраници, защото неусетно започва да завижда на този, на когото се възхищава.

Тогава в него настъпва прелом и той като че ли започва да говори на съвсем друг език - всичко, което до вчера е обожавал и подкрепял, сега го обявява за глупаво и блудкаво или поне невдъхващо доверие.

За да се възхищаваш някому, трябва да си способен доброволно да се поклониш пред него и да си щастлив от този акт на признателност. Но ако си завистлив, ще бъдеш безкрайно нещастен, защото не можеш да се издигнеш до нивото на този, комуто завиждаш.


Сьорен Киркегор ( 1813-1855 г. )

Sunday, March 14, 2010

Източна мъдрост

Трябва пот, за да свършиш една работа. Докато, за да критикуваш е нужна само малко слюнка.

Източна мъдрост

Парите

Юсуф ибн Джафар Ел-Амуди имал обичай да взема доста много пари от тези, които идвали да се обучават в неговата школа. Веднъж го посетил един виден управник, който му заявил:

“Впечатлен съм от твоя метод на преподаване и не се съмнявам, че насаждаш в умовете на възпитаниците си само мъдрост и доброта. Но не е според нашите традиции да искаш пари в замяна на знания. Освен това твоят метод може да бъде зле тълкуван.”

Ала Ел-Амуди му отвърнал с най-спокоен тон:

“Аз никога не продавам моите знания. На този свят няма достатъчно пари, за да бъде купено това, което се крие в главата ми. А колкото до опасността да бъдат изтълкувани зле моите постъпки, ако престана да искам пари от учениците си, рано или късно ще се намери някой друг, който да изпразни кесиите на бащите им. Точно ти би трябвало най-добре да знаеш, че един човек или е алчен, или не е. Но човек, който въобще не взима нищо от този свят, е най-подозрителен.”


“Хитрините на Дервиша”, Идрис Шах, 1970 г.

Saturday, March 13, 2010

Езоп "Вълците и овцете"

Вълците решили да изпратят свои пратеници при овцете, за да ги убедят, че най-сетне е настъпил денят, когато трябва да се сложи край на вековната вражда между вълците и овцете.

“Защо да продължаваме да се дебнем и избиваме като диви зверове? – заявили вълците. – За всички спорове между нас са виновни проклетите овчарски кучета, които пазят стадото! Ако ги прогоните завинаги, няма да има никакви пречки да си живеем във вечно приятелство, в мир и спокойствие.”

Глупавите овце изслушали кротко вълчото предложение, след което прогонили кучетата, които и без това само ги дразнели със своя лай и накрая като останали напълно беззащитни, се оказали лесна плячка на ненаситните вълци, които само това чакали.


“Басни”, Езоп, VI век преди Христа

Friday, March 12, 2010

От "Седемте стълба на мъдростта" - Лорънс Арабски

Правителствата възприемат хората като многочислени и безлични маси, но хората са различни. Това не са математически множества, а сложни индивидуалности. Нашето величие се крепи на духа и вярата на всеки от нас!


"Седемте стълба на мъдростта", Т.Е.Лорънс ( Лорънс Арабски )

Wednesday, March 10, 2010

Китайска притча: Заекът и дървото

Мъдрецът никога няма да се опита да следва пътищата на древните философи, нито пък ще му хрумне да налага като вечни своите виждания, а вместо това ще се опитва неуморно да гледа на всичко около себе си според повелите на своето време и така да търси начини да се справи с всяка задача.

В княжеството Сун живеел селянин. Той орал нивата си, в средата на която имало голям пън. Един див заек, подплашен от нещо, се втурнал покрай орача и се ударил така силно в пъна, че паднал мъртъв в тревата.

Орачът веднага зарязал ралото си и се скрил край пъна с надеждата, че още някой заек може да намери там смъртта си. Но нищо подобно не се случило и всички жители на Сун започнали да му се присмиват.

Ако днес някой се опитва да властва над хората така, както преди векове са управлявали древните принцове, ще стане за смях също като онзи орач, залегнал зад пъна в нивата.


Хан Фей-Дзъ, китайски философ, III век преди Христа

Мисъл от Наполеон Бонапарт

Най-голямата опасност ни заплашва именно в деня на победата!

Наполеон Бонапарт ( 1769-1821 г. )

Monday, March 1, 2010

Басня от Лафонтен: Камилата и клони, плуващи във вода

Първият мъж видял забързаната камила и веднага побягнал назад. Вторият обаче се отдръпнал предпазливо и продължил да я наблюдава. А третият се осмелил да се доближи до нея и да нахлузи оглавника през врата й. Изплашеното животно позволило само на него да се доближи, защото той единствено не се криел надалеч от него и то постепенно започнало да свиква с присъствието му.

Поуката е, че ако искате всички около вас да се подчиняват, първо трябва да ги опитомите, да не изглеждате страшен или загадъчен в техните очи, като предварително им оставите време да привикнат с вас, да ви опознаят и да се успокоят. Или с една дума да станете част от тяхното ежедневие.

Помня една случка, когато бях на морския бряг – внезапно пазачът на фара се развика изплашено: “Ето там! Виждам платна на кораб! Някаква чужда флота се готви да ни нападне!”

Но само след пет минути сред вълните се показа мачта само с едно платно, а малко по-късно се оказа, че това била някаква изгубена сред бурята рибарска лодка, напълно безобидна, дори търсеща помощ от хората на брега. Около нея плуваха начупени клони на дърветата, прекършени от бурята.

Така е и с хората – отдалеч те ни се струват много по-грандиозни и величави, отколкото са всъщност. Когато ги доближите, страхопочитанието ви започва да се стопява.


БАСНИ, Лафонтен ( 1621-1695 г. )

Мисъл от Шекспир

Истината обича да действа открито!

Шекспир

Мисъл от Френсис Бейкън

Любовта към отечеството започва от любовта към семейството.

Френсис Бейкън (1561—1626)

Мисъл от Екзюпери

Любовта не се състои в това двама души да се вторачат един в друг, а в това да гледат в една посока.

Антоан дьо Сент-Екзюпери

Мисъл от Ал. Дюма ( син )

Любов без уважение не отива далеч и не се издига високо - тя е ангел с едно крило.

Ал. Дюма ( син )

Мисъл от Лао Дзъ

Спрете злото, докато не съществува! Задръжте болестта преди да се появи!

Лао Дзъ