Plus500

Monday, March 1, 2010

Басня от Лафонтен: Камилата и клони, плуващи във вода

Първият мъж видял забързаната камила и веднага побягнал назад. Вторият обаче се отдръпнал предпазливо и продължил да я наблюдава. А третият се осмелил да се доближи до нея и да нахлузи оглавника през врата й. Изплашеното животно позволило само на него да се доближи, защото той единствено не се криел надалеч от него и то постепенно започнало да свиква с присъствието му.

Поуката е, че ако искате всички около вас да се подчиняват, първо трябва да ги опитомите, да не изглеждате страшен или загадъчен в техните очи, като предварително им оставите време да привикнат с вас, да ви опознаят и да се успокоят. Или с една дума да станете част от тяхното ежедневие.

Помня една случка, когато бях на морския бряг – внезапно пазачът на фара се развика изплашено: “Ето там! Виждам платна на кораб! Някаква чужда флота се готви да ни нападне!”

Но само след пет минути сред вълните се показа мачта само с едно платно, а малко по-късно се оказа, че това била някаква изгубена сред бурята рибарска лодка, напълно безобидна, дори търсеща помощ от хората на брега. Около нея плуваха начупени клони на дърветата, прекършени от бурята.

Така е и с хората – отдалеч те ни се струват много по-грандиозни и величави, отколкото са всъщност. Когато ги доближите, страхопочитанието ви започва да се стопява.


БАСНИ, Лафонтен ( 1621-1695 г. )

No comments:

Post a Comment