Plus500

Saturday, August 14, 2010

Мисъл от Артур Шопенхауер

Никога не бива да се оборвате мнението на някой от хората около вас. Ако искате да достигнете преклонната възраст на Метусалем, не трябва да се опитвате да възразявате срещу абсурдните твърдения на вашия събеседник. Освен това трябва да се избягва вредния навик да коригирате грешките на хората, допуснати от тях по време на разговор, дори и да се ръководите от най-добри намерения. Ако ги прекъсвате и поправяте , лесно можете да ги обидите. Винаги е било трудно, ако не и невъзможно да се промени мисленето на хората.

Ако се дразните от очевидните глупости, които двама души си разменят, докато разговарят, а вие сте принуден да слушате този разговор, по-добре ще е да си представите, че те са актьори в някаква комедия. Това е изпитан метод за изолиране от неизбежните досадници.

Ако някой си въобразява, че има право да променя световния ред и да се намесва в най-сложните проблеми на битието, остава ни само възможността да благодарим на небето, когато той най-после завинаги ще изчезне от погледа ни.

Артур Шопенхауер ( 1788-1860 г. )

No comments:

Post a Comment