Plus500

Saturday, August 14, 2010

Балтазар Грациан: Трябва да разговаряте с мнозина, но да разменяте мисли с малцина

Лесно е да се озовеш във вихъра на опасностите, като се впуснеш да плуваш срещу течението. Но никак не е лесно да издържиш докрай на това предизвикателство - само един мъж като Сократ може да се похвали с подобно постижение.

Несъгласието с чуждото мнение често се възприема като лична обида, защото е признак за незачитане на възгледите на околните. Малцина са достойни за истината и ако сбъркате в тази преценка, последиците могат да бъдат много тежки. Не е разумно човекът да бъде преценяван единствено по това, което бърбори на градския пазар, защото думите, които ще изрича, няма да имат нищо общо със съкровените му мисли, а ще се сливат с общоприетите глупости.

Мъдрецът винаги избягва да противоречи на глупака и не се впуска в безмислени спорове. На този свят няма нищо по-свободно от човешката мисъл, затова са напразни всякакви опити тя да бъде обуздавана и заключвана в клетка. Най-мъдро е да се затворите в убежището на вашето мълчание и ако понякога ви се прииска да го нарушите, правете го предпазливо и само пред подбрани и доверени приятели.

Балтазар Грациан ( 1601-1658 г. )

No comments:

Post a Comment